FAQ – vanliga frågor och svar om snusande

Läs Mer

Snus och träning. Hur påverkas dina prestationer?

Forskning.se återger en forskningsrapport från GIH (Gymnastik- och Idrottshögskolan) som visade att sluta snusa inte påverkar prestationen och konditionen. Studien visade att snusavvänjning ofta leder till ökad vikt, att blodtrycket sjunker samt att kolesterolet ökar.

Webbsajten Tyngre som är specialiserade på fitness, kost och diet har sammanställt två matnyttiga artiklar som handlar om snusets samband med hälsa och prestation. Den första artikeln fokuserar grundligt på Vad händer när du tar en dos snus? samt Snus och allmän hälsa. Den andra artikeln tar upp bland annat upp Studier på verkligt snus, WADAs övervakningslista, Din kroppsammansättning och nikotin samt Skaderisk och snus/nikotin.

Hälsorapporten har en artikel om att snus hämmar träningsresultatet – följ länken och läs hur de kom fram till denna slutsats.

Snus innan operation. Påverkar det ingreppet?

Om du får snusa innan operation avgörs på omfattningen av det ingrepp du ska göra. En vanlig rekommendation är att sluta snusa två veckor före en större operation och sex veckor efter beroende på ingrepp. Hör med din vårdkontakt för vad som gäller för just din operation. Riskerna för försämrad sårläkning och infektioner minskar om du är tobaksfri.

Sahlgrenska har en gjort pedagogisk uppräkning på hur tobak påverkar operationsresultatet.

Vad händer när man slutar snusa?

Sluta-Röka-Linjen har en folder som visar vad som händer i kroppen när du slutar röka. Där kan du läsa vidare om positiva förändringar som sker i din kropp när du är tobaksfri. Vi bjuder på ett urval av punkterna som också är effekter av att sluta snusa:

  • 20 minuter: Blodtryck och puls nere i normal nivå
  • 2 dygn: Lukt och smaksinnet förbättras
  • 1 vecka: Nikotinet har försvunnit ur kroppen
  • 1–12 månader: Fräschare mun och frilagda tandhalsar
  • 1–15 år: Risken att drabbas av sjukdomar orsakade av tobak sjunker drastiskt till nivåer som liknar de hos icke-rökare och icke-snusare.

Sluta snusa – App. Finns det sådana?

Nu för tiden finns det en rad tekniska hjälpmedel för dig som vill, eller håller på, att sluta snusa. Apparna påminner om framstegen du gör.

Appen Snusfri visar statistik över hur mycket tid, pengar och snus du hållit dig borta ifrån och fungerar dessutom som en anteckningsbok. Inne i appen finns också mindfulness-övningar du kan göra när abstinensen är som störst.

DipQuit: Sluta snusa hjälper dig att sätta upp rimliga mål med avvänjningen samtidigt som du följer hur din hälsa förbättras i realtid. Inne i appen finns en live-chatt där andra snusare delar med sig av tankar och observationer kring avvänjandet. Chatten uppmuntrar till dialog och peppande!

Ett tredje alternativ är appen Sluta snusa! som är en lättlyssnad ljudbok med coaching, hypnos, råd, erfarenheter och strategier och verktyg för avvänjandet. Här blir du motiverad och ljudboken syftar till att omprogrammera dina tankar. Appen är baserad på Malte Langes populära ”Sluta röka”-hypnosprogram som nu alltså finns i en sluta snusa-version.

Läs mer!